maanantai 6. helmikuuta 2017

Liitteitä Abitti-kokeeseen

Abitti-kokeeseen voi lisätä erityyppisiä materiaaleja kätevästi liitekansiolla. Kokeen liitteet voivat olla esimerkiksi valokuvia, piirroskuvia, videoita, LibreOffice-tiedostoja, pdf-tiedostoja tai html-tiedostoja. Liitetiedostot pakataan zip-tiedostoksi, jonka nimeksi annetaan attachments. Liitteet sisältävä attachments-tiedosto siirretään oma.abitti.fi-palvelusta ladattuun transfer-alkuiseen zip-tiedostoon, jossa on ainakin yhden tehtävän sisältävä koe. Attachments-tiedoston sisältävä transfer-alkuinen zip-tiedosto tuodaan oma.abittiin, jossa koetta voi muokata.


Abitti-kokeessa liitteet näkyvät opiskelijoille Aineisto-välilehdellä. Tekemissäni kokeissa olen linkittänyt liitteet tehtäviin käyttämällä html-koodia. Koodin käyttö Abitti-kokeen muokkaamisessa ei ole mitään rakettitiedettä. Kahden koodirivin opettelemisella pääsee jo varsin pitkälle. Tärkeä tieto koetta muokattaessa on liitteiden tiedostopolku, joka on muotoa ./attachments/tiedostonnimi.tiedostontyyppi.

Kuvat upotan tehtäviin html-koodin img-elementillä. Koodissa kerrotaan src-määritteellä kuvan lähde ja alt-määritteellä kuvan tekstivaihtoehto.


Liitteenä olevat kuvat eivät näy koetta tehdessä kokeen esikatselussa. Kuvan paikalla näkyy alt-määritteellä annettu teksti, josta voi tarkistaa viittaavansa oikeaan tiedostoon.



Aineistoissa oleviin tiedostoihin teen linkit html-koodin a-elementillä, jossa tiedoston lähde ilmoitetaan href-määritteellä. Tällä menetelmällä voi tehdä linkkejä erityyppisiin tiedostoihin.



Abitti-kokeessa linkin painaminen avaa ikkunan, jossa tarjotaan oletusohjelmaa tiedoston avaamiseen. Kokeen tekijä voi valita ikkunassa myös tiedoston tallentamisen.



Pdf- ja html-tiedostot avautuvat Abitti-kokeessa linkistä painamalla samaan selainikkunaan, jossa koe on. Tästä voi aiheutua kokeen tekijälle hämmennystä tehtävien ja selaimessa kirjoitettujen vastausten kadotessa näkyvistä. Käytän pdf- ja html-tiedostoille määritettä target="_blank", jolla tiedostot avautuvat uuteen välilehteen.



Tiedostoja voi myös upottaa tehtäviin. Olen käyttänyt menetelmää html-sivuna oleville simulaatioille. Tiedoston upotuksen teen iframe-elementillä. Tiedoston lähde kerrotaan koodissa src-määritteellä. Width- ja height-määritteillä annetaan upotuksen leveys ja korkeus pikseleinä.



Videot upotan tehtäviin video-elementillä, jossa src-määritteellä kerrotaan videon lähde. Videon leveys ja korkeus asetetaan pikseleinä width- ja height-määritteillä. Jos videon koko ei vastaa annettuja arvoja, selain skaalaa videon siten, että mittasuhteet säilyvät. Video-elementissä ei ole oletuksena käyttöön tarvittavia painikkeita. Selaimen ohjaimet saadaan käyttöön controls-määritteellä.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti